KNJIŽNICA

Tačke pomagačke

V četrtek, 19. aprila, smo v Knjižnici Makse Samsa gostili prav posebne goste. Obiskale so nas Tačke pomagačke iz Obalno-kraške podružnice. Barbara Simčič in Lora, Ingrid Kren in Lia, Tamara Valenčič in Chispa ter Ines Kvaternik in Casper so terapevtski pari Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov, ki so nam na simpatičen način predstavili delovanje njihovega društva.

Povedale so nam bistvene stvari o njihovih programih, o pomenu terapevtskih psov ter o poteku pripravništva. Posebej so poudarili partnerski odnos med vodnikom in psom ter skrb za varnost vseh udeležencev v aktivnostih in terapijah s pomočjo psov. Slovensko društvo Tačke pomagačke deluje v Sloveniji že enajsto leto, prisotni so v več kot 100 slovenskih ustanovah, v katerih brezplačno in prostovoljno nudijo terapije s pomočjo terapevtskih psov. V društvu beležijo vedno večje povpraševanje po obiskih terapevtskih parov.

Njihovi »kosmatinci s čudežno močjo«, v navezi s terapevti in strokovnimi delavci, pomagajo pri izboljšanju zdravja, osebnega počutja in pri rehabilitaciji v bolnicah, zavodih, domovih za ostarele, šolah, vrtcih, knjižnicah in še kod.

Knjižničarjem je najbolj blizu njihov program »Beremo s Tačkami – R.E.A.D. – to je svojstven program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Pes v programu R.E.A.D.® je izšolan terapevtski pes, ki skupaj s svojimi vodnikom obiskuje šole, knjižnice in ostale ustanove, kot poslušalec otrok, ki berejo.

Tačke pomagačke so povsod lepo sprejete, med drugim so osvojile tudi srca otrok in vzgojiteljic vrtca Jožefe Maslo. Ob koncu predstavitve so nam Tačke ob pomoči najbolj navdušenih gostov praktično prikazale nekaj vaj, ki jih izvajajo pri terapijah v različnih ustanovah.

Razigrani pasji gosti so tudi v našo knjižnico privabili lepo število obiskovalcev in poskrbeli za sproščeno in nadvse prijetno vzdušje.

Nada Koritnik